Гостите плащат чрез връзка
Потребител резервира с приятел, който не е от организацията. Вместо да плати поканата вместо него, той оставя приятеля си сам да плати своя дял онлайн, без да създава профил. Ето как да активирате това плащане чрез връзка, къде отиват парите и как да следите тези плащания.
Какво представлява плащането чрез връзка
При резервиране собственикът на резервацията (потребителят, който резервира) избира за всеки от гостите си кой плаща мястото му. Плаща или самият той, както обикновено, или гостът чрез връзка. Връзката се изпраща по имейл, ако собственикът е въвел адреса на госта. В противен случай той сам я предава от детайлите на резервацията. Гостът плаща на страница с цветовете на вашата организация и получава своята фактура.
Собственикът има два варианта:
- „по-късно“: резервацията се потвърждава веднага, а собственикът плаща предварително поканата със своите кредити. Гостът може да плати до 7 дни след края на часовия интервал. Когато гостът плати, предварително платените кредити се връщат на собственика;
- „сега“: резервацията изчаква плащането на госта в рамките на срока за плащане при резервация и след това се потвърждава. Ако плащането не постъпи навреме, резервацията се анулира и часовият интервал се освобождава.
Николай резервира корт за падел с приятеля си Павел, поканен срещу 8 €. С „по-късно“ Николай плаща предварително 8 € за поканата със своите кредити и ги получава обратно като кредити, когато Павел плати. Със „сега“ делът на Павел не остава за сметка на Николай: резервацията изчаква 8 € от Павел, а кредитите, удържани от Николай по време на изчакването, му се връщат веднага щом резервацията бъде потвърдена.
Активиране на плащането чрез връзка
Настройката се задава за всеки абонамент поотделно. Тя е активирана по подразбиране: вашите абонати виждат избора веднага щом са изпълнени условията по-долу.
- Отидете в Администрация›Потребители›Права за достъп›Абонаменти и отворете абонамента.
- В раздела Покани, под Кой плаща поканите?, активирайте или деактивирайте Таксуване на гостите чрез линк.
- Запазете.

Изборът се предлага на потребителя само ако:
- вашата организация приема онлайн плащания: сметката за фактуриране на абонамента предлага онлайн плащане. В противен случай опцията е неактивна, а връзка Настройка на онлайн плащането ви отвежда до сметките за фактуриране;
- абонаментът продава кредитите си за покани онлайн (кредитите си за резервации при Унифицирана система за кредити): тази цена определя дела на госта;
- собственикът е единственият, който плаща поканите. Винаги е така при Таксуване само на отговорника за резервацията. При Всеки участник плаща за поканите е така само ако той играе единствено със своите гости, без партньор от организацията;
- собственикът не е избрал да плаща поканите на своите партньори;
- резервацията не е повтаряща се;
- делът на госта достига минималната сума за онлайн плащане: 0,50 € със Stripe и 1 € с другите начини за онлайн плащане. Под тази сума за този гост се предлага само плащане от собственика.
„Сега“ изисква освен това Плащане при резервация (включва се в раздела Кредити или Покани): резервацията изчаква плащането на госта в рамките на срока, зададен за това плащане.
Връзката никога не се предлага, когато резервирате за друг потребител, от киоск или за часови интервал с резервация с участие.
За да спрете да предлагате плащане чрез връзка, деактивирайте опцията. Не се създават нови връзки, а вече изпратените връзки остават платими до своя краен срок.
Какво плаща гостът и къде отиват парите
Делът на госта е цената в пари на кредитите, които струва неговата покана, по цената, на която абонаментът на собственика продава кредитите си за покани (кредитите си за резервации при Унифицирана система за кредити). Той се определя в момента на резервацията и повече не се променя. Ако впоследствие резервацията бъде преместена или удължена и струва повече кредити, разликата е за сметка на собственика. Крайният срок за плащане обаче следва резервацията.
Всеки гост, който плаща, има собствена поръчка на името на Посетител на преминаване на вашата организация, дори ако има профил при вас. Тя съдържа ред Дял на гост с календара, датата и часа и се събира по сметката за фактуриране на абонамента на собственика. Гостът получава фактурата си по имейл и може да я изтегли от страницата си за плащане. За да намерите поръчката му, потърсете името или имейл адреса му в Администрация›Табло за управление›Фактуриране›Фактури & транзакции.
Парите, платени от госта, отиват при вашата организация, никога при собственика. Той получава обратно само това, което е платил предварително, винаги в кредити, дори ако е платил тези кредити с карта при резервирането.
Събиране на плащане на място, с чек или с банков превод
Ако сметката за фактуриране приема плащане на място, с чек или с банков превод, гост, който плаща „по-късно“, може да избере един от тези начини на страницата си за плащане. Тогава той получава поръчка за покупка с инструкции за плащане. Така той само съобщава как възнамерява да плати: делът му се счита за платен едва когато вие регистрирате плащането, а дотогава той все още може да плати онлайн. „Сега“ предлага само онлайн плащане.
- Отворете детайлите на резервацията.
- Под реда на госта щракнете върху Осребряване: отваря се неговата поръчка.
- Регистрирайте полученото плащане, както при всяка друга поръчка.
След като поръчката бъде изцяло платена, делът на госта е уреден и предварително платените кредити се връщат на собственика. Ако гостът е заявил плащане на място, с чек или с банков превод и го получите след крайния срок, регистрирайте го по същия начин. Гостът вече не може да плати онлайн, но събраната сума се връща в кредити на собственика.

Възстановяване на суми на гост
Когато резервацията бъде анулирана, след като гост е платил, съдбата на неговия дял следва тази на поканата, която собственикът е платил предварително:
- ако тази покана бъде върната на собственика, например при анулиране в срок или анулиране от вашата организация, на госта се възстановява сумата;
- ако тя не му бъде върната, защото абонаментът не възстановява кредитите за покани при късно анулиране, вашата организация задържа и дела на госта.
Премахването или замяната на всички гости в резервация, която продължава, също води до възстановяване на сумата на госта, който е платил, дори извън срока.
Начинът на възстановяване зависи от начина на плащане на госта. Ако е платил онлайн със Stripe, HelloAsso или SumUp, сумата му се възстановява автоматично в рамките на няколко минути, с кредитно известие. Ако е платил по друг начин — на място, с чек, с банков превод или чрез друг начин за онлайн плащане, — сумата не му се възстановява директно: тя се връща в кредити на собственика.
При анулиране съобщението за потвърждение показва на лицето, което анулира, за всеки гост, който е платил, дали сумата ще му бъде възстановена или делът му ще се върне в кредити на собственика. Имейлът за анулиране, получен от собственика, потвърждава това. Нищо не се показва, когато вашата организация задържа дела.
Ако автоматичното възстановяване не е могло да бъде потвърдено, в детайлите на резервацията се показва предупреждение с препратка към поръчката. Отворете я и проверете възстановяването в профила на вашия доставчик на плащания. Възстановяване, което извършите сами от поръчката, не променя нищо за собственика: кредитите, които е получил обратно или е платил предварително, остават непроменени.
Проследяване на плащанията на гостите
В детайлите на резервацията всеки гост има свой ред: кой плаща мястото му, крайният срок за плащане и етикет В очакване, докато не е платил. Там виждате и неговия имейл адрес. Участниците в резервацията виждат дали гостът е платил, но не и адреса му.
Копирането на връзката, показването на QR кода, изпращането на имейла, поемането на дела за своя сметка (Все пак ще платя) или замяната на един-единствен гост са запазени за собственика на резервацията. Вие обаче можете да замените всички гости с иконата на реда с гостите. Преди запазване потвърждение ви напомня кои връзки ще бъдат анулирани и кои дялове ще бъдат възстановени.
Докато гост има активна връзка за плащане или е платил чрез връзка, собственикът не може да бъде премахнат или заменен в резервация, която продължава. Първо премахнете гостите или анулирайте резервацията. На гостите не се изпращат автоматични напомняния: собственикът трябва да изпрати връзката отново, ако е необходимо.
Преобразуването на абонамент в режим Wallet се отказва, докато гост не е платил своя дял от вече започнала резервация. Опитайте отново след крайния му срок — 7 дни след края на резервацията.